Dijital Baskı
Dijital baskı, dijital ortamda bulunan görsel ya da metinlerin bilgisayar yardımı ile çeşitli materyaller üzerine basılması tekniğidir. Ofset baskıya oranla çok daha fazla maliyetli olan bir baskı türüdür. Ancak ufak çaplı işler için avantajlı olduğu kadar hızlı bir şekilde baskı işleminin gerçekleşmesi nedeni ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Dijital Baskı Tekniğinin Avantajları
Dijital baskı birçok açıdan avantaj sağlamakla birlikte dezavantajlarının olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Dijital baskının avantaj sağladığı yerler; Baskı türü, Baskı adedi, Tasarım esnekliği, baskı kalitesi ve birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Hangi durumlarda avantaj sağladığını genel olarak ifade etmek gerekir ise;
- Baskı yapılacak adet sayısı minimum seviyede ise;
- Zaman sıkıntısı yaşandığı durumlarda;
- İşin hızlı olması gerektiği durumlarda;
- Baskı hızı maliyet açısından daha önemli ise;
Dijital baskının avantajlı olduğu durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Dijital Baskı Çalışma Prensibi
Geleneksel baskı teknolojilerinde kullanılan sabit görüntülü baskı kalıbı, dijital baskıda kullanılamamaktadır. Bilgisayar ortamında yer alan görüntü, baskı kalıbı olmadan görüntü işleyebilen makinalara aktarılması ile basım işlemi gerçekleşir. Uygulanan bu baskı sistemi ile düşük volümlü baskı işleri, düşük maliyet ile basılabilmektedir. Dijital ortamda hazırlanan verilerin güncellenmesi ya da değiştirilmesi de oldukça kolaydır.
Dijital Baskı Nerelerde ve Hangi Ürünlerde Kullanılır?
Zaman içerisinde gelişen ticari faaliyetler ve firmaların kurumsal kimliklerine yatırım yapmaları, dijital baskı ürünlerini oldukça popüler hale getirmiştir.
Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Magnet
- Broşür
- Poster
- Bayrak
- Kartvizit
Gibi ve daha birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Dijital baskı matbaacılık ürünleri yanı sıra tekstil ürünleri ve kırtasiye ürünlerinde de sıklıkla kullanılan baskı türüdür.
Dijital Baskı Neden Tercih Edilir?
Bu konu hakkında üç farklı nedenden bahsedilebilir.
Yüksek hız; Günümüzde yer alan dijital baskı makineleri ile 1 saatte 10 bin üzeri baskı yapılabilmektedir. Ön üretim aşamasına ihtiyaç duyulmadığı için baskı önce hazırlık süreci oldukça kısa bir sürede neticelendirilmektedir. Bu özelliği sayesinde acil olarak baskı uygulaması yapılması gereken işlerde tercih edilmektedir.
Düşük maliyet; Dijital baskı, ofset baskıya göre çok daha az maliyetlidir. Bunun ana sebebi ise ön üretim aşamasının olmamasıdır. Bu neden ile birim maliyet oldukça düşüktür. Hem iş gücünden hem de malzeme kullanımından tasarruf sağlar.
Tasarım özgürlüğü ve esnekliği; Kalıp kullanılmadığı için kişiye baskı uygulama yapılabilmektedir. Bu sayede müşteri dilediği şekilde baskı yapılacak olan görseli rahatlıkla tasarlayabilmektedir. Ayrıca bilgisayar ortamında görsel üzerinde istenildiğinde düzeltme işlemleri rahatlıkla yapılır.
Uygulama Alanlarına Göre Dijital Baskı
Kullanım alanlarına göre dijital baskıyı iki farklı bölümde değerlendirebiliriz. Bunlar; Dış mekan dijital baskı tekniği; Açık hava reklamcılık alanında kullanılan baskı uygulama alanlarını kapsamaktadır. Billboard, araç giydirme, bina dış cephe kaplama, afiş, broşür gibi birçok ürünü ve kullanım alanına uygulanan baskı çeşididir. Her türlü hava şartlarına karşı dayanıklı bir şekilde imal edilir. Oldukça fazla bir şekilde tercih edilen baskı türüdür. Araç giydirme konusunda da dijital baskı birçok firma tarafından tercih edilmektedir.
Dış mekan dijital baskı çeşitleri, şu şekildedir;
Kanvas baskı; Özellikle duvarlara astığımız tablolar arasında yüksek kalitesi ile kendine yer edinmiş olan baskı tekniğidir. Mesh branda baskı; Binaların dış cephe kaplama faaliyetinde kullanılan baskı tekniğidir. Folyo baskı; İş yerleri ve mağaza camlarına giydirilen bir baskı tekniğidir. Cast folyo; Araç giydirme işlemlerinde kullanılan baskı tekniğidir. Branda baskı; Bina cephelerinde kullanılan baskı türüdür. Tek yön görüş sağlayan baskı; Mekânın iç kısmının dışarıdan görünmesini engelleyen aynı zamanda mekânın iç kısmında dışarısının rahatlıkla görülebildiği baskı türüdür. İç mekan dijital baskı tekniği; Görüntü kalitesinin ön planda olduğu bir baskı tekniğidir. Genellikle mağaza içlerinde yer alan vitrin, pano, poster gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
Dijital Baskı Fiyatları
Baskı türüne ve tasarımına göre değişiklik göstermektedir. Sabit fiyat verilmesi oldukça zor olan bir sektördür. Baskı müşteri talebine göre şekillenmektedir. Bu durum sabit fiyatı ortadan kaldırmaktadır.
Ofset Baskı
Kısaca ifade etmek gerekir ise sabit görüntülü baskı kalıbı kullanılarak yapılan baskı türüdür. Görüntü önce metal plakaya sonrasında plakadan lastik bir battaniyeye aktarılmaktadır. Daha sonrasında battaniyede yer alan görüntü kâğıda aktarılarak işlem tamamlanır.
Ofset baskı ile büyük volümlü baskı işleri düşük maliyetler ile sonuçlandırılır.
Dijital Bakı İle Ofset Baskı Arasındaki Farklar
- Dijital baskı herhangi bir kalıba ihtiyaç duymaz. Ofset baskı ise kalıp ile yapılır ve kalıpların sıklıkla değiştirilmesi gerekir
- Seri üretim ve esneklik açısından dijital baskı ön plana çıkmaktadır
- Dijital baskı maliyetlidir. Ofset baskı daha avantajlı maliyetler sunar
- Dijital baskıda daha az kimyasal kullanılır
- Dijital baskı ile uygulama süresi kısalır